Good morning! Dziś moja propozycja śniadania dla wszystkich startujących w ten weekend w swoich półmaratonach, maratonach i dziesiątkach.
Oto przepis na pyszna pankejki:
400g jabłek
4 jajka
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
200g mąki pszennej (ok. 1 szklanki)
50g mąki pełnej
50ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml mleka 0,5%
40g syropu klonowego

Pancakes z jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, drelujemy. Następnie kroimi na cienkie plasterki, które następnie kroimy jeszcze na połówki.
Do naczynia wlewamy mleko i olej. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę, cukier waniliowy, cukier, sól, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Nie musimy używać miksera, masa nie musi być bardzo jednolita. Wystarczy wymieszać łyżką. Wymieszaną masę odstawiamy na minimum godzinę. Optymalnie jednak jest przygotować ciasto dzień wcześniej.
Rozgrzewamy patelnię. Ja do pankejków używam silikonowej foremki dzięki czemu łatwiej jest uzyskać optymalny kształt placków. Do otworu wlewam odrobinę ciasta. Na ciasto kładę dwie połówki plasterka jabłka i zalewam cienką warstwą od góry. Piekę na patelni, aż ciasto z góry się zetnie a na dole będzie lekko rumiane po czym przewracam formę na drugą stronę. Po 30 sekundach przekładam pankejki na druga patelnię, na której dopiekam je. Tymczasem na pierwszej przygotowuję kolejną serię. Składniki wystarczają na przygotowanie kilkunastu pankejków.
Tak przygotowane pankejki polewam syropem klonowym i spożywam. Chętnie też zamiast syropu klonowego polewam pankejki jogurtem. Jogurt można także dodać bezpośrednio do ciasta na pankejki. Tak czy siak – placki wychodzą przepyszne.
Projekt Breaking2. Czy maraton poniżej 2 godzin jest w ogóle możliwy?
Sportowe wakacje czyli rzecz o roztrenowaniu
Mistrzostwa Europy Masters w Maratonie – Wrocław 2017
Deszczowa życiówka w 7. Półmaratonie im. Janusza Kusocińskiego